A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Іванівської сільської ради

Cемінар для асистентів вчителів та вихователів

Дата: 17.05.2023 11:51
Кількість переглядів: 21

  

 

    Асистент вчителя/вихователя - це посередник між дитиною з особливими освітніми потребами та іншими дітьми і дорослими в освітньому процесі. Для того, щоб умови знаходження дитини в закладі освіти були по-справжньому комфортні та мотивували її на розвиток, робота асистента повинна ґрунтуватися на принципах взаємодії всіх членів команди супроводу. 

      З метою вдосконалення системи роботи з інклюзивної освіти 12 травня 2023 року на базі гімназії з дошкільним підрозділом с. Грушківці відбувся семінар для асистентів вчителів та вихователів. «Особливості налагодження ефективної взаємодії асистента вчителя/вихователя зучасниками освітнього процесу в інклюзивному класі/групі» – саме так звучала тема заходу.

      Учасників зустрічі привітала директор гімназії Раїса Колісник, яка розповіла гостям про заклад освіти, ознайомила їх з планом проведення семінару, надала присутнім інформацію щодо дітей з ООП та поділилася досвідом роботи з ними. Гості гімназії ознайомились із нормативно-правовою базою щодо організації інклюзивного навчання, освітніми методиками та технологіями роботи з дітьми з ООП, типами освітніх труднощів у дітей з особливими освітніми потребами, формами роботи з батьками, роллю командної роботи в інклюзивному класі чи групі.

      Учасники семінару відвідали урок математики в 5 класі з інклюзивною формою навчання (вчитель Ірина Дідик, асистент учителя Світлана Осіпчук), виховний захід в 4 класі до Дня матері (вчитель Людмила Колісник, асистент вчителя Анастасія Суханова), переглянули відеофрагменти навчальних занять за участю вихованця дошкільного підрозділу з інклюзивною формою навчання (вихователі Майя Корчак та Наталія Ковбасюк).

      На необхідності співпраці вчителя/вихователя та асистента в інклюзивних класах/групах, важливості командного підходу наголосила асистент вчителя Світлана Осіпчук, надала слушні рекомендації щодо ведення документації, зокрема детально зупинилася на індивідуальній програмі розвитку, щоденнику спостережень та навчальних програмах.

На завершення семінару-практикуму учасники мали можливість обговорити окремі питання щодо організації навчального процесу для дітей з особливими освітніми потребами та поділитися досвідом у вирішенні актуальних проблем.

      Зустріч пройшла продуктивно та емоційно. Відділ освіти, культури, молоді та спорту, КУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Іванівської сільської ради висловлюють щиру подяку колективу гімназії с. Грушківці за приємну психологічну атмосферу та тісну співпрацю. Бажаємо успіхів у роботі, слухняних учнів та побільше приємних робочих моментів.

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора